Azkaban foglya

Obligát mentegetőzés következik: se időm, se kedvem nem volt megnézni a filmet egészen a mai napig. Többször megfordult a fejemben, hogy nem kell nekem látni a filmet, anélkül is tudok írni a könyvről (feltéve, hogy még emlékszem belőle bármire is), de végül mégsem akartam, mégpedig azért, mert határozottan úgy rémlett, hogy a harmadik film még nézhető, és hogy a negyedik-ötödiket úgyis kizárt, hogy megnézzem még egyszer, főleg a közeli jövőben, és akkor legalább ezt még… szóval magyarázhatom, bonyolíthatom, de meg akartam várni a filmet. Meg az időpontot. Meg ilyenek.

Kis kitérő következik. A Harry Potter filmek újranézését érdekes mellékletként ékíti, hogyha túl sokszor hallgattuk meg Paint “Harry Potter in 99 seconds” című videóját. Ebben az esetben ugyanis a legváratlanabb pillanatokban, a film dramaturgiájának legkevésbé sem megfelelő pillanatokban jut eszünkbe, hogy “Dragons and mermaids, oh no, Edward Cullen gets slayed, he’s back!” Elég vicces.

Egy a lényeg: nem hagytam fel se az újraolvasással, se a gondolkodással, se az újraolvasásról blogot írással. Csak kicsit lassú vagyok. Hiszen még mindig nem jutottam el odáig se, hogy az új Rowling könyvet elolvassam, de most már komolyan tervezem, szerintem jövő hét végén, vagy esetleg karácsony körül fogok rászánni egy-két napot, amennyi kell rá.

A figyelmeztetések pedig a szokásosak: nem elemzés, nem ismertető, csak olvasónapló, vagy furcsa kérdések, az egész tele spoilerekkel az adott kötetre és a többi hatra vonatkozóan, véletlenszerűen használt angol és magyar terminológiákkal. Csak annyi változott, hogy most már azt gondolom, hogy nem hagyom abba. Három kötetet letudván elmegyek most már hétig. Bizony.

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban

Ami most nincs: nem elemzem, hogy milyen viszonyban voltam ezzel a kötettel, leginkább azért, mert nem nagyon emlékszem. Azt gondolom, hogy meglehetősen kedveltem, és a kedvenceim közé tartozott (kedvenceim: első, harmadik, hatodik). De azt se tudom, hogy angolul vagy magyarul olvastam-e előbb. Lehet, hogy ezt magyarul, mert elbátortalanodtam a második után? Nincs kizárva. Úgy rémlik, hogy ez sokáig állt a polcomon angolul, és csak jócskán a harmadik magyar, és könnyen lehet, hogy a negyedik angol után szántam rá magam. Szóval nem emlékszem.

Csak arra emlékszem, hogy nem értettem, mi ez a nagy felhajtás Sirius körül, miért van tőle mindenki úgy oda – mármint az olvasók. Lupin szerintem sokkal jobb fej, ha már itt tartunk. És akkor jöjjön a szokásos lista:

1. Mi történt Marge nénivel? Az most varázslat volt, vagy sem? Olyan varázslat volt, mint a gyerekkori furcsaságok a visszanövesztett hajjal meg az összemenesztett pulóverrel meg a tetőre ugrással? Mert akkor, hogyha Harry nem tudta volna megállni, nem tehetett róla, akkor mi a csodáért is kellett volna kicsapni érte? (Ha meg szándékos volt, akkor az egészet nem értem.)

2. Tulajdonképpen kik és mik őrzik Azkabant? Oké, hogy dementorok. De mennyi van belőlük, hogy mindenhová jut, őrjáratozni az iskolában és a faluban és őrizni a többi foglyokat is? Hiszen szaporodni csak az ötödik és a hatodik könyv közötti nyáron kezdenek el, amikor mindent belep a köd (pfuj). Arról nem is beszélve, hogy az Azkaban őrei beszámoltak Fudge-nak arról, hogy Sirius mit beszélt álmában… a dementorok tudnak beszélni? Értik az emberi szót? Vagy vannak olyan emberek, akiknek lehet annyit fizetni, hogy ott dolgozzanak emberi börtönőrként ezek között? És ha már itt tartunk, vajon mivel veszik rá a dementorokat, hogy ott maradjanak őrködni?

3. Mr. Weasley az egyetlen, aki szerint Harrynek joga van tudni a dolgokról, amik őt érintik. Senki más. Nemhogy Mrs. Weasley vagy McGonagall vagy akár a nyamvadék Fudge, akitől nem is várnék mást, de még Lupin se. Dumbledore meg a legkevésbé, de ő persze más tészta.

4. Újabb elrejtett apróság, a Sneakoscope amit Ron hozott Harrynek ajándékba. Természetesen tökéletesen jól működik, csak a szereplőknek majdnem sikerül elhitetni velünk, hogy gagyi és meghibásodott. Azért csak majdnem, mert lévén rutinos Harry Potter-olvasó, már tudjuk, hogy nem minden az, aminek látszik, sőt, alapvetően egészen a hatodik kötetig semmi sem az, aminek látszik, és ha valaki gyanús, akkor nem vele van a gond.

5. Hogy a csodába zajlik ez a Kviddics-bajnokság? Nincsenek tartalékosok a csapatokban? Amikor Harry  a csapatkapitány a hatodik évben, akkor vannak. És az ötödikben is be tud Angelina állítani embereket Harry és az ikrek helyére… mekkora marhaság már az, hogy Malfoy sérült(et játszik), és ezért másik ház csapata ellen játszanak? És a Hufflepuff csapatával szemben mennyire korrekt, hogyha alig néhány nappal előre szólnak nekik, hogy ők játszanak a hétvégén? Ó, és mennyire lehet fontos Malfoynak az a hülye sport, hogyha két meccset is kihagy a háromból, amit játszanak?

6. Nem teljesen világos a Fidelius bűbáj működése. Oké, valakinek a lelkében elrejtik egy bizonyos hely elérhetőségét, és csak ő tudja elárulni vagy nem elárulni, hogy hogy lehet eljutni oda. Eddig értem. Azt is értem, hogy Dumbledore maga végezte a varázslatot (bár elvileg Flitwick a bűbáj-specialista, de Dumbledore meg az évszázad legnagyobb géniusza, úgyhogy ám legyen.) De ha így történt, akkor Dumbledore nem kellene, hogy tudja, hogy ki volt a titok őrzője? Hogy nem Sirius volt, hanem Pettigrew?

7. És amikor Sirius és Lupin a kis patkány orra alá dörgölik, hogy inkább meg kellett volna halnia, minthogy elárulja Tudjukkinek hol rejtőznek Potterék… az segített volna? Ha jól emlékszem, valami fura történik a Grimmauld téri házzal is, aminek ugye Dumbledore volt az őrzője. (És azt a varázslatot akkor vajon ki végezte? És kinek a megbízásából? Az furcsamód egy olyan varázslatnak tűnik, amikor Dumbledore a saját megbízásából a saját lelkében rejtette el saját maga a titkát. Érdekes.) És egyébként is, pontosan mi történik a varázslatokkal, hogyha meghal a varázsló? Hiszen amikor Dumbledore hal meg, akkor az a varázslat, amivel Harryt bénította meg, feloldódik. Akkor Dumbledore elpusztításával Potterék ugyanúgy védtelenné váltak volna, nem? Oké, őt annyira nem lett volna egyszerű megölni. De akkor is. Hogy van ez?

8. Ha Hermionénak ott a nyakában az időnyerő, akkor hogy a csodába maradhatott le arról az egy darab bűbájtan óráról, amikor véletlenül elaludt? Elvileg ő korának legokosabb boszorkánya, akkor hogy nem jutott eszébe ébredés után visszatekerni az időt? És egyébként is, hogyha korlátlan idő áll a rendelkezésére, akkor miért nincs elég ideje aludni és mindent megtanulni? És mindez két óra miatt? Hiszen a végén leadja a Jóslástant meg a Mugliismereteket, és hirtelenjében már kezelhető lesz az órarendje. Két tantárgy miatt szereztek neki ilyen szupertitkos és nagyon veszélyes csodakütyüt? Kicsit kivételezünk a Gryffindorosokkal, nemdebár? Továbbá, ha egy kicsit utánaszámolunk, akkor Hermione, aki amúgy is majdnem egy évvel idősebb volt a két fiúnál (ő szeptemberi születésű, Ron márciusi, Harry júliusi), most meg még legalább egy-két hónapot rátett. Naná, hogy ennyivel érettebb és több esze van náluk! :)

9. Nem fér a fejembe, hogy vajon nem lett volna-e arra mód, hogy a kis patkányt elkapják valamikor. Miért nem zárták kalitkába patkány formájában, vagy valami? Akkor nem tud átváltozni, és nincs gond.

10. Egy olyan rutinos és tapasztalt vén róka, akarom mondani vén vérfarkas, mint Lupin mégis, hogy feledkezhet el a bájitaláról? Komolyan. Melyik cukros felejti el az inzulinját? Egyébként meg végképp nem értem, hogy mire föl a nagy felhajtás a vérfarkasok körül. Olyan állapotról van szó, ami havonta egyetlen egy éjszaka érinti őket, nem? Oké, esetleg utána is egy-két napig, hogyha gyengélkednek, mint Lupin akkor, amikor nem tud tanítani, és Snape helyettesíti. (De nappal miért nem tud tanítani? Oké, éjszaka farkasolt egyet békésen összekucorodva az ágyában. És? Hacsak nem olyan kora reggeli óra volt, amikor még nem ment le a hold. De akkor meg miért nincs ilyen gyakrabban? Vagy máskor mindig hétvégére esik a telihold?)

11. Tegyünk említést a könyv legviccesebb jelenetéről! Amikor Snape elkobozza a térképet Harrytől, és a térkép elkezdi sértegetni. És hogy ez miért olyan vicces? Mert Snape pontosan tudja, hogy ki az a Moony, Wormtail, Padfoot és Prongs! Hiszen ezek voltak olyan arrogánsak, hogy hangosan is így szólították egymást, hallottuk abban a bizonyos emlékben, két kötettel később! Azaz amikor Snape odarángatja Lupint, hogy nézze meg ezt a Rettenetesen Nagyon Gonosz Fekete Mágiával Átitatott Pergament, akkor Snape tudja, és Lupin is tudja, hogy Snape tudja, és Snape tudja, hogy Lupin tudja, hogy ő tudja, és így tovább. Mindenki tud mindent, csak Harry nem ért az egészből semmit, poggi pedig hanyatt vágja magát az ágyán, és visongva röhög.

12. Snape, a nyomorult. Levágja azt a kis helyes hisztirohamot a könyv végén, és igaza van és mégis mindenki lekezeli. Pontosan tudja, hogy Potter keze benne van Sirius szökésében, és nem tudja bebizonyítani. Ezt a jelenetet azért nagyon megnéztem volna, hogyha benne van a filmben is, de hát az ember ne akarjon túl sokat. (Csak elképzelni tudom, miféle beszédet tartott neki Dumbledore zárt ajtók mögött…) Igen boldogtalan élete van annak a fickónak is, mindent összevetve.

13. Dumbledore elejtett vicce, hogy “ki hitte volna, Trelawney professzor igazi jóslatai száma kettőre emelkedett”. Ehhez nem is tudok mit hozzáfűzni.

A filmről meg csak annyit, hogy bár kibírtam volna, hogyha pár perccel kevesebbet röpköd Harry Buckbeak hátán, és hogyha a film végén nem repül bele a kamerába a vadi új nagyszerű Fireboltján, alapvetően a hármas azért egy jól sikerült film. Nagyon szépek a képei is, jól van összevágva, kellemes nézni. Nagyon szórakoztató az is, ahogy a madarak sose tanulnak a verekedős fát illetően.

Szóval azt gondolom, hogy a filmnézést itt fogom abbahagyni, mert a negyedik filmet egyszerűen rühellem. Vagy ki tudja, talán megnézem úgy, ahogy a legutóbbi alkalommal, azaz hogy áttekerem a három próbát meg a temetős jelenet unalmas akciós részét, és akkor fennmaradó 15 percnyi film nézhető. Majd még kitalálom

A bejegyzés kategóriája: Könyvmoly
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

2 Responses to Azkaban foglya

 1. gutbesserwasser szerint:

  Technikai észrevétel: “Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük” – a Hozzászólás mezőnél nincs csillag. Ezek szerint lehet abszolút semmitmondóan is hozzászólni? :)

  A cikkhez: juhú, érdekes volt olvasni, főleg azért, mert egy csomó név magyarul máshogy van – épp ezért jelentett némi szellemi erőfeszítést, hogy elkészüljön a fejemben a kereszttábla. Egyébként a HP filmekről azért is nehéz (vagy épp nagyon könnyű) írni, mert a könyvek legfontosabb mondanivalója – legalábbis szerintem – rendszerint kimarad belőlük. Egyiknél-másiknál a hideg futkosott a hátamon, az agyamban pedig az a gondolat, hogy van az a pénz… (Ugye Rowling valami olyasmit nyilatkozott még a megfilmesítés kezdete előtt, hogy nem adja ám akármihez a nevét.)

  Arról is lehetne beszélni, hiszen (többek között) pont a HP univerzum kapcsán jelenik meg vegytisztán, hogy a megfilmesítés ténye önmagában mekkora kárt tesz a gondolati-képi diverzitásban. (Ugye a könyv hatására mindenkinek van egy saját, egyedileg elképzelt Roxfortja. A film megtekintése után pedig mindenkinek van egy ugyanolyan Roxfortja…)

 2. poggi szerint:

  A technikai izét majd megnézem, ha lesz egyszer két percem, mivel az esetek döntő többségében nem találkozom a felhasználóknak szóló felületekkel, és ha igen, akkor se olvasom el őket, többnyire hagyom azt, amit a wordpress gyárilag adott, és kész.

  A filmek meg szerintem nincsenek végképp elrontva. Rowling tényleg szigorú feltételeket szabott – angol színészek, angol rendezők, angol helyszínek, csak a regényeket lehet megfilmesíteni, nem lehet a HP-világban játszódó, a szereplőket felhasználó millió és egy új filmet készíteni… Ennél lehetett volna sokkal rosszabb is. Csak így sem lettek jók, többnyire. (Úgy rémlik, a 7/1 is nézhető volt, majd csak eljutok odáig is egyszer, és beszámolok róla. Vagy nem.)

  Szerintem a nagy baj az ezekkel a filmekkel, hogy vagy meg se próbálták, vagy csak nem sikerült azt a hangulatot, azt a világot átadni bennük, egyes szereplőkről nem is beszélve. Amíg Umbridge, vagy Lockhart vagy éppen Moody telitalálat, Dumbledore 2 hagy maga után kívánnivalót, nem is keveset, Voldemort többnyire nem hidegen veszedelmes, hanem egy csapkodó-kapkodó-ordítozó, kisstílű gonosz, és Snape sem az igazi az első filmekben. És ők azért mind a hárman fontosak lennének…

  Hogy az összetettebb szálak kimaradtak, az, bár szomorú, érthető, hiszen vannak időbeli korlátok. Azt szoktam gondolni, hogy kötetenként egy 4-5-6 részes BBC minisorozat tökéletes megoldást jelentene a HP megfilmesítésére.

  Ja, és az én Hogwartsom nem olyan, mint a filmekben, teljesen mindegy, hányszor láttam. Az enyém feketébb, sötétebb, kevésbé romantikus és sokkal sziklásabb. :)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .