Meg Cabot: Egy “neveletlen” írónő naplója

Meg Cabot, a Neveletlen hercegnő szerzője nemcsak világhírű írónő, hanem kedves, humoros és rokonszenves egyéniség is.
Meg már évek óta írja internetes blogját, amelyen keresztül rajongói megismerkedhetnek hétköznapi életével, gondjaival, örömeivel, írói „műhelytitkaival”, és emberként is a szívükbe zárják Mia, Michael, Suzannah, Jesse, Samantha és a többiek megalkotóját.
Ez a kötet a 2005 szeptembere és 2006 szeptembere közti blogbejegyzések szerkesztett változatát tartalmazza, amelyek a Ciceró Kiadó internetes honlapján jelentek meg. A fényképekkel és Meg rajzaival illusztrált könyv garantáltan felhőtlen szórakozás!

Eredetileg: válogatott bejegyzések Meg Cabot blogjából a 2005. szeptember 11. és 2006. szeptember 11. közötti időszakból
Fordítottuk: Békés Dóra, Varsányi Anna és én
Ciceró Könyvstúdió, 2007

Ez volt az első fordítói munkám, és eredendően úgy terveztük, hogy nem is lesz belőle könyv, csak a weblapon publikáljuk. Érdekelt is engem! Tizenkilenc éves voltam, ez pedig igazi munka volt, fordítás ráadásul, és még fizettek is érte. És néha volt egy-két olyan szöveg, amit még szerettem is.

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy ma már fogalmam sincs, mit fordított belőle Anna és Dorka, és mit én. Ha nagyon fontos volna, meg tudnám keresni, a gépemen itt pihen minden, amit valaha is leadtam, de magamtól nem emlékszem.

Akad persze egy-két kivétel. A madárinfluenza-gyanús kiscsirkéket tudom, hogy én fordítottam, az rémlik, mert egészen vicces volt. És fordítva is, felismerek néhány bejegyzést, amihez biztos nem volt közöm.

Amikor aztán könyv lett belőle, teljesen érzelemmentesen fogadtam a hírt – egészen addig, amíg be nem mehettem az irodába a tiszteletpéldányokért. Akkor azért elég rendesen elgyöngült a térdem. A szerkesztőm, aki egy áldott jó lélek, megkérdezte tőlem, milyen érzés. Talán mondhattam volna valami okosabbat is, de akkor csak ezt sikerült: “Olyan kék!”