Veronica Roth: A lázadó

Veronica Roth: A lázadóEgyetlen döntésed hatására megváltozhatsz – vagy akár meg is semmisülhetsz. Minden egyes választásunknak megvannak a maga következményei – Tris Prior is megtapasztalja ezt, amikor nyugtalanság s zavar támad körülötte a társadalom valamennyi csoportjában. Meg kell próbálnia megmenteni a szeretteit – és önmagát –, miközben újra meg újra szembesül a fájdalom, a megbocsátás, az azonosulás, a hűség, a politika, a szerelem és a szeretet kérdéseivel.

 

Eredetileg: Insurgent
Fordította: logos
Szerkesztettem: én
Ciceró Könyvstúdió, 2013, 2015

Két dolgot lehet tudni erről a könyvről. (Esetleg hármat is.)

Az első az, hogy ez volt az első szerkesztői munkám. Fogalmam sincs, hogy amit csináltam a szöveggel, az jó volt-e, rossz volt-e, ártott-e, használt-e. Az biztos, hogy csináltam vele mindenféle dolgokat, nem is keveset, és közben rengeteget káromkodtam, mert fogalmam se volt róla, hogy mit is kellene kezdenem vele.

A második az, hogy egyrészt régen volt (valamikor tavaly ősszel, sokkal azelőtt, hogy most tavasszal megjelent volna), másrészt meglehetősen idegen tőlem a műfaja (lövöldözős, szaladgálós, világot megváltós, összeesküvős), harmadrészt pedig sokkal kevesebb időt töltöttem vele, mint rendszerint egy könyvvel szoktam. Ennyi elég is ahhoz, hogy mostanra fogalmam se legyen már róla, hogy miről szól. Így aztán a fordításokhoz hasonló részletességgel bemutatni, sajnálatos módon nem tudom.

(A harmadik dolog, amit tudni lehet róla, az, hogy egy trilógia második kötete – az elsővel nem dolgoztam, a harmadik meg még nem is létezik.)